Nákupní košík je prázdný

  • RYCHLÝ KONTAKT
  • 722 465 613
  • EMAIL
Úvod / Podle určení / Tipy a rady /

Údržba nožů Wüsthof

Údržba nožů

čištění nožů   

Mytí nožů

Pokud si ceníte svých nástrojů a přejete si, aby Vám nože zůstaly co nejdéle ostré a plnily tak svou funkci správně, doporučujeme umývat Vaše nože teplou vodou a mycím prostředkem po každém použití (případně jemným čistícím prostředkem a hladkou houbičkou). Opatrně je opláchněte a osušte utěrkou.

Konstrukce nožů Wüsthof Dreizack umožňuje technicky vzato jejich mytí v myčce na nádobí /s výjimkou nožů s dřevěnou rukojetí/. Doporučujeme však nože v myčce neumývat.

Proč vysoce kvalitní nože nepatří do myčky?

Nože a příbory se vkládají do košíku na příbory. Během mycího cyklu se čepele mohou poškrábat navzájem nebo o jiné předměty, což je může poškodit a vést k tvorbě rzi.

Svými ostrými čepelemi mohou nože poškodit plastový povrch košíku na příbory.

Pokud se myčka nezapne okamžitě, zbytky jídla (koření, omáčky, šťávy) mohou poškodit čepele. Mohou se tvořit skvrny a čepele se mohou dokonce poškodit (korozí).

Obecně... Co má zůstat ostré, nepatří do myčky na nádobí.

 

skladování nožů

Skladování nožů

Je důležité, aby byly nože ostré, čisté a hlavně bezpečně uložené. Nový nůž je ostrý, po čase se však otupí, jednak používáním, jednak nesprávným uložením. Nože musí být skladovány na dostupném, avšak bezpečném místě, nůž nikdy nenechávejte volně ležet v odkapávači nebo v zásuvce, jednak může dojít k jeho poškození, ale také ke zranění. Nože ukládejte vždy čisté a osušené.

Způsobů, jak skladovat nože je několik.

Pokud nože skladujete v zásuvce, je velmi praktický a v podstatě nezbytný organizér do zásuvky. Lze do něj uložit jak větší, tak menší nože a přitom organizér nezabere v zásuvce příliš místa. Díky organizéru se o sebe nože neotloukají, jelikož má každý vlastní přihrádku a jsou tedy od sebe potřebně oddělené.

Dalším možným způsobem uložení nožů je jejich umístění do bloku na nože, který, kromě ochrany nožů, může také vkusně doplnit design kuchyně. V bloku má též každý nůž své vlastní místo. Důležité je, aby nože byly v bloku uloženy v horizontální poloze nikoliv vertikálně (ostří nožů by byla při vkládání a vytahování zbytečně v kontaktu se špalkem), s výjimkou bloků k vertikálnímu ukládání nožů určených.

Ne každý blok vyhovuje přesně kompilaci nožů v domácnosti. V takovém případě je ideální uložit nože do bloku s pružnou vložkou, která umožňuje nejen bezpečné, ale hlavně individuální skladování nožů. Dbejte na to, aby byla vložka z bloku vyjímatelná pro snadné udržení čistoty.

V případě, že máte místo na zdi, lze nože bezpečně a přehledně ukládat na magnetickou lištu.

Pokud s noži cestujete, je na jejich přepravu ideální kuchařská mapa či kufřík, kde má každý nůž své místo. V takovém případě doporučujeme použít také ochranu ostří.

Vše naleznete v naší nabídce produktů Wüsthof Dreizack.

 

broušení nožů

Broušení nožů

Po delším používání se ostří každého nože ztupí.

V případě nutnosti přebroušení ostří použijte brousek Wüsthof Dreizack. V naší nabídce naleznete brousky s jednoduchou obsluhou. Pouze opatrně protáhněte Váš nůž brusnou drážkou a ostří bude obnovené.

Zkušenější uživatelé uvítají nabídku brusných kamenů Wüsthof Dreizack. Použití brusného kamene je efektivní způsob, jak dostat ostří Vašeho nože zpět do formy. Čím menší hodnota, tím hrubší zrnitost kamene. Dvě normy definující zrnitost jsou: Japonská JIS (J) a Evropská FEPA F (F) norma.

Pro běžné udržení ostří Vašeho nože v odpovídající kvalitě použijte ocílku Wüsthof Dreizack. Ocílka slouží k oživení ostří nože a uhlazení ostří po použití brousku. Vezměte ocílku do jedné ruky a nůž do druhé ruky. Jednoduše přidržte zadní konec ostří v úhlu 20 stupňů k ocílce a lehkým tlakem táhněte nůž dolů přes celou délku ostří do špičky - nejdříve na jedné a poté i na druhé straně ocílky. Po 6-8 opakováních budou mít Vaše nože zase původní ostří. Ocílka by měla být delší než broušený nůž.

Jádro ocílky je vyrobeno ze speciální legované oceli, silně chromované, což zabraňuje rezavění. Ocílky jsou tvrzeny na 65° Rockwella a vybaveny plastovými rukojeťmi.

Nabízíme také diamantové brousky, které jsou potaženy až 2 miliony průmyslových diamantů. Brusná plocha umožňuje vytvořit nové ostří rychle a efektivně.

V nabídce naleznete i keramické brousky.

 broušení

Všechny nože Wüsthof mají celkový úhel cca 28°. Výjimkou jsou nože v asijském stylu (Nakiri, Santoku, čínské kuchařské nože) s celkovým úhlem 22°, vykosťovací nože mají celkový úhel 38°.

 

 

Abychom Vám mohli nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Více informací.