ANATOMIE NOŽE
KRÁJENÍ KUCHAŘSKÝM NOŽEM
Kuchařský nůž je váš nejdůležitější společník pro přípravu všech druhů jídel.
Pokrývá širokou škálu řezných úkolů.
Abychom vám pomohli získat to nejlepší z vašeho kuchařského nože, musíte zvolit nejvhodnější velikost. Dodáváme široký sortiment délek čepelí od 12 cm do 36 cm. Profesionální kuchaři preferují kuchařský nůž o délce 20 cm nebo delší. Pro domácí vaření jsou obvykle upřednostňovány délky čepelí 16 cm až 20 cm.
Nejlepší je vyzkoušet různé délky u specializovaného prodejce a vybrat si velikost, se kterou se cítíte nejpohodlněji.
Jak držet nůž
Kuchařský nůž vyžaduje bezpečnou manipulaci. Mnoho kuchařů drží nože následovně:
Umístěte spodní tři prsty na ruce, kterou držíte nůž, kolem rukojeti, s prostředníkem na ochranném zakončení.
Palcem a ukazováčkem sevřete čepel zleva a zprava.
Toto je bezpečný způsob držení nože a zaručuje přesný řez při vedení čepele tímto způsobem.
Jak správně krájet - pomocí "pařátího úchopu" a sekání
Držte kuchařský nůž jak je popsáno výše.
Volnou rukou přidržte potraviny, které budete sekat. Konečky prstů by měly směřovat dovnitř dlaně.
Tím se zabrání jakémukoli úrazu prstů!
Nůž je tak blízko k prstům, aby se čepel při krájení lehce prstů dotýkala.
Kuchařský nůž se pohybuje rovně nahoru a dolů podél prstů, přičemž hrot nože vždy zůstává na prkénku.
Takže nůž dělá houpavý pohyb.
Současně mohou být potraviny posunovány palcem směrem k čepeli.
Tato technika se může na první pohled zdát docela obtížná, ale cvičení vede k dokonalosti.
Houpavý pohyb nahoru a dolů by měl být zpočátku pomalý.
Brzy uvidíte - jak se dostáváte do rutiny, budete lepší a rychlejší.
Jakmile si zvyknete, budete moci sekat rychleji.
S trochou praxe lze jídlo krájet velmi přesně a rychle, aniž by bylo vynaloženo velké úsilí.