Potřebujete doostřit nůž a nejste si jisti, jakou ocílku použít? A jestli vůbec? Rádi vám v tom uděláme pořádek a poradíme, jak přesně s ocílkou pracovat a jakou vybrat.
Ocílkou nůž nenabrousíte
Máte-li doma opravdu tupý nůž, na ocílku ze začátku zapomeňte. Ocílka slouží především k vyrovnání a k vyleštění ostří. Tupý nůž tedy nejprve nabruste brouskem, nebo pomocí kamenů, ocílkou už jen doostřete. Ocílku si můžete vybrat kulatou, čtyřhrannou, nebo například oválnější. Tvar by na funkčnost neměl mít vliv (i když někteří kuchaři vám budou tvrdit opak ☺). Jde jen o zvyk a to, co vám nejlépe vyhovuje.
Při použití ocílky držte sklon nože v 20°, rukou pohybujte tam a zase zpět.
Rozhoduje hrubost
Mnohem důležitější je tzv. hrubost ocílky. Pokud si s tím nechcete lámat hlavu, sáhněte po ocílce se středním tahem, která je pro běžnou péči o nože dostačující. Pokud však vytáhnete ocílku ze šuplíku před každým použitím nože, zvolte klidně jemnější verzi, kterou používají nejčastěji profesionální kuchaři. Nůž budete udržovat stále ostrý. Platí zde jednoduché pravidlo – čím tupější ostří, tím hrubší ocílka.
- Náš tip: vždy si pořizujte ocílku delší než nůž, který chcete naostřit. Pokud si koupíte kratší, při pohybu broušení hrozí v první řadě poranění, v druhé řadě pak díky horšímu pohybu nevybrousíte nůž po celé jeho délce.