Pokud si ceníte svých domácích kuchyňských nástrojů a přejete si, aby vám nože zůstaly co nejdéle ostré a plnily tak svou funkci správně, doporučujeme umývat je teplou vodou a mycím prostředkem po každém použití (případně jemným čistícím prostředkem a hladkou houbičkou). Opatrně je opláchněte a osušte utěrkou.
Konstrukce některých kuchařských nožů umožňuje technicky vzato jejich mytí v myčce na nádobí (s výjimkou nožů s dřevěnou rukojetí). Doporučujeme však nože v myčce neumývat.
Proč nikdy nedat kvalitní nůž do myčky?
- Nože a příbory se vkládají do košíku na příbory. Během mycího cyklu se čepele mohou poškrábat navzájem nebo o jiné předměty, což je může poškodit a vést k tvorbě rzi.
- Svými ostrými čepelemi mohou nože poškodit plastový povrch košíku na příbory.
- Pokud se myčka nezapne okamžitě, zbytky jídla (koření, omáčky, šťávy) mohou poškodit čepele. Mohou se tvořit skvrny a čepele se mohou dokonce poškodit (korozí).
- Pamatujte obecné pravidlo mytí v myčce: Co má zůstat ostré, do myčky nepatří.